Sustainability in Food Supply Chains: a Life Cycle Perspective
2025
Fabian Andres Diaz Sanchez

Aizstāvēšana
27.11.2025. 14:00, Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātē, Āzenes ielā 12/1, 607. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Francesco Romagnoli

Recenzenti
Gatis Bažbauers, Giuseppe Tomasoni, Andrea Cappelli

Šī disertācija novērtē ilgtspējību pārtikas piegādes ķēdēs (FSC), risinot nepieciešamību pēc visaptverošiem novērtēšanas rīkiem. Pārtikas rūpniecībai ir nozīmīga loma sociālajā līmenī un, vienlaikus, būtiska loma globālās vides degradācijā, mežu izciršanā, siltumnīcefekta gāzu emisijās un saldūdens patēriņā. Pārtikas piegādes ķēdes, īpaši gaļas un zivju produkti, pieprasa ievērojamu enerģijas patēriņu, radot daudzus ilgtspējības izaicinājumus. Pašreizējās metodes ilgtspējības novērtēšanai pārtikas piegādes ķēdēs bieži ignorē ilgtspējības daudzdimensiju raksturu, galvenokārt koncentrējoties uz vides aspektiem, neņemot vērā ekonomiskos un sociālos aspektus. Šis pētījums integrē Dzīves Cikla Domāšanas pieeju, lai holistiski novērtētu pārtikas piegādes ķēžu vides, ekonomiskos un sociālos ietekmes aspektus. Pētījums piedāvā metodoloģisko ietvaru, kas apvieno Dzīves Cikla Novērtējumu (LCA), Dzīves Cikla Izmaksu aprēķinu (LCC) un Sociālo LCA. Izmantoti liellopu gaļas un zivju auksto piegādes ķēžu gadījumu pētījumi, lai novērtētu pamatscenārijus un energoefektivitātes pasākumus, tostarp anaerobo gremošanu un atjaunojamās enerģijas integrāciju. Rezultāti liecina par būtiskām vides un ekonomiskajām priekšrocībām šajos pasākumos, īpaši oglekļa pēdu samazināšanā un enerģijas izmantošanas efektivitātes uzlabošanā, izmantojot aprites ekonomikas un industriālās simbiozes principus. Doktora disertācija uzsver nepieciešamību pēc elastīgām un kontekstuāli specifiskām LCA robežām, kas ļauj pielāgot energoefektivitātes pasākumus pārtikas piegādes ķēdēs. Izstrādātais Dzīves Cikla Ilgtspējības rīks (LCST) papildus atbalsta piegādes ķēžu vadītājus un lēmumu pieņēmējus, nodrošinot precīzus inventarizācijas datus un vizuālos izvadus, kā arī integrējot ekonomiskos rādītājus, piemēram, tīro pašreizējo vērtību (NPV) un iekšējo atdeves likmi (IRR). Šis rīks ir validēts, izmantojot praktiskus gadījumu pētījumus, pierādot tā efektivitāti ilgtspējības novērtēšanā un uzlabošanā auksto pārtikas piegādes ķēdēs. Noslēgumā disertācija sniedz ceļvedi politikas veidotājiem un nozares dalībniekiem, lai sasniegtu ilgtspējības transformācijas, pārvarot plaisu starp teorētiskajiem konceptiem un praktisko pielietojumu. Dokuments sastāv no piecām galvenajām nodaļām. 1. nodaļa sniedz ievadu, izklāsta pētījuma hipotēzi, galvenos mērķus, kā arī ilgtspējības novērtēšanas aktualitāti dažādās nozarēs. 2. nodaļa piedāvā plašu literatūras pārskatu, pētot pārtikas piegādes ķēžu vides ietekmi un pašreizējās ilgtspējības novērtēšanas metodes. Tā apspriež esošo rīku ierobežojumus un izvirza nepieciešamību pēc holistiskas, dzīves cikla pieejas, lai risinātu šos trūkumus. 3. nodaļa izklāsta metodoloģiju, tostarp LCA, LCC un S-LCA izstrādi un integrāciju pārtikas piegādes ķēžu kontekstā. Šī nodaļa detalizē atlases parametrus gadījumu pētījumiem un galvenās metodoloģiskās izvēles pārtikas auksto piegādes ķēžu gadījumos. 4. nodaļa prezentē gadījumu pētījumu rezultātus un analīzi, koncentrējoties uz energoefektivitātes pasākumu (EEM) vides un ekonomisko ietekmi liellopu gaļas, zivju un olu piegādes ķēdēs. Atklājumi uzsver aprites ekonomikas stratēģiju ievērojamo potenciālu enerģijas patēriņa samazināšanā un ilgtspējības veicināšanā. 5. nodaļa ievieš Dzīves Cikla Ilgtspējības rīku (LCST) un izskaidro tā praktisko pielietojumu lēmumu pieņēmējiem. Nodaļa apspriež, kā rīks integrē galvenos veiktspējas 7 rādītājus, vizuālos izvadus un ekonomiskos rādītājus, lai vadītu politikas un nozares lēmumu pieņemšanu. 6. nodaļa noslēdz disertāciju, apkopojot galvenos rezultātus un piedāvājot ieteikumus turpmākajiem pētījumiem un politikas ieviešanai, lai uzlabotu pārtikas piegādes ķēžu ilgtspējību.


Atslēgas vārdi
Food Supply Chains
DOI
10.7250/9789934372254

Diaz Sanchez, Fabian Andres. Sustainability in Food Supply Chains: a Life Cycle Perspective. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2025. 193 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196