Līdz šim zināmās ūdens smalcināšanas metodes bija paaugstinot ūdens spiedienu to mehāniski sadalot vai sakarsējot ūdeni izmantot to, ka palielinās attālums starp molekulām. Vienā gadījumā tas prasa jaudīgus sūkņus un īpašu cauruļvadu izmantošanu, kuri tur augstspiedienu. Tiek apskatītas vairākas ugunsgrēkā pielietojamās ūdens izsmidzināšanas metodes, to pozitīvie un negatīvie aspekti. Pētot ultraskaņas īpašības novērots, to, ka tā izraisa ūdens kavitāciju, kā rezultātā no ūdens tiek atrautas sīkas daļiņas un intensīvi apstrādājot ūdeni ir iespējams iegūt ar nelieliem enerģijas resursiem sasmalcinātu ūdeni 30-50 mikroni lielās daļiņās, kas ir tiek definēts ka ūdens migla ar augstu siltumietilpīgu ūdens virsmas platību un virsmas spraiguma izmaiņām, kas līdz šim tika panākts ar ūdens ķīmiskajām piedevām. Iegūtā teeorētiskā analīze liek secināt, ka ūdeni ir iespējams izsmidzināt ar ultraskaņas palīdzību un tas varētu būt efektīvs ugunsdzēšanas līdzeklis. Ultraskaņas apstrādes metode palielina ūdens slapināšanas spējas, kas ir būtisks pozitīvais rādītājs ūdenim, kas tiek izmantots ugunsdzēšanā