Dabasgāzes tarifu veidošanas pamatprincipi Latvijā un to ietekmējošie faktori
2010
Vladimirs Didenko, Anatolijs Magidenko

Rakstā apskatīti dabasgāzes tarifu veidošanas pamatprincipi Latvijā, kā arī to ietekmējošie faktori. Dabasgāzes tarifu veidošanā Latvijā ir zināmās īpatnības. Tarifu regulēšanu un apstiprināšanu veic regulējoša iestāde - sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). Tarifu regulēšana ir nepieciešama sakarā ar akciju sabiedrības „Latvijas Gāze” monopolstāvokli gāzes nozarē. Lielākā daļa tarifu ietekmējošo faktoru ir saistīti ar dabasgāzes iepirkuma izmaksām, kas netiek kontrolētas AS „Latvijas Gāze”. Dabasgāzes iepirkuma vērtība tirdzniecības gala tarifā vidēji ir ap 80%, pārējie 20% ir regulējamo pakalpojumu izmaksas. Regulējamo pakalpojumu izmaksas nosaka regulators uz tarifu pārskata ciklu, tas ir, tie tarifu darbības periodā netiek mainīti, tāpēc šie 20% izmaksas būtiski neietekmē. Ietekmējošo faktoru pastāvīga kontrole palīdz uzņēmumam samazināt iespējamo zaudējumu riskus.


Atslēgas vārdi
Natural gas purchase price, sale end-user tariffs, regulated service tariffs, regulated asset basis, influencing factors.

Didenko, V., Magidenko, A. Dabasgāzes tarifu veidošanas pamatprincipi Latvijā un to ietekmējošie faktori. Ekonomiskie pētījumi uzņēmējdarbībā. Nr.8, 2010, 9.-15.lpp. ISSN 1691-0737.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196