Mājokļu tirgus attīstības tendences Eiropas Savienības ziemeļu valstīs
Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība : Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti. 1.sēj. 2011
Anastasija Ivanova, Ineta Geipele

Rakstā tiek īsi aplūkota situācija būvniecības nozarē pēdējo gadu laikā un ar korelācijas analīzes piemēru tiek parādīta sakarība starp jauno mājokļu cenu indeksu un IKP attīstības dinamiku ES ziemeļu valstīs, pie kurām autores pieskaita Zviedriju, Dāniju, Somiju un Latviju. Par vienu no iemesliem lejupslīdei būvniecības tirgū autores min „kredītu kultūras” trūkumu daudzās valstīs un noslieci uz cenu burbuļa veidošanos. Tirgus nosliece uz cenu burbuļa veidošanos, t.i., neadekvāti augstas cenas akceptēšana tirgū, var tikt aprēķināta ar speciālas formulas palīdzību, kas minēta raksta ietvaros, kur arī var aplūkot tirgus noslieces pakāpi atkarībā no iegūto rādītāju lieluma. Izmantojot sniegto rādītāju klasifikāciju, tiek veikta aplūkojamo valstu attīstības posmu noteikšana, turpinājumā piedāvājot attīstības variantu shēmu. Nobeigumā izdarīti secinājumi par aplūkojamo tēmu un prognozes pētāmo valstu mājokļu tirgu turpmākai attīstībai.


Atslēgas vārdi
housing market, market development stages, correlation, Latvia, Denmark, Sweden, Finland

Ivanova, A., Geipele, I. Mājokļu tirgus attīstības tendences Eiropas Savienības ziemeļu valstīs. No: Būvuzņēmējdarbība un nekustamā īpašuma attīstība : Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātes Būvuzņēmējdarbības un nekustamā īpašuma ekonomikas institūta zinātniskie raksti. 1.sēj. Rīga: RTU Izdevniecība, 2011, 58.-67.lpp. ISSN 2243-6030.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196