Superelastīgi spiedienjutīgi šķērssaistīti nanokompozīti – iegūšana, īpašību izpēte un praktisks pielietojums
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Juris Zavickis, Māris Knite, Velta Tupureina, Artis Linarts, Alvars Kjapsņa

Attīstoties polimēru un to kompozītu tehnoloģijai, pēdējā laikā tradicionālās elektroniskās komponentes arvien vairāk sāk aizstāt tā sauktās „polimēru elektronikas” elementi. To galvenās priekšrocības ir salīdzinoši zemākās izmaksas, tehnoloģiski vienkāršāks izgatavošanas process, kā arī plašs iegūstamo īpašību spektrs. Šajā kontekstā vēlamies izcelt ar smalkdispersu elektrovadošu materiālu pildītus polimērkompozītus, kam raksturīgas interesantas mehano-elektriskās īpašības, tādas kā pjezorezistīvais efekts, kad šādu kompozītu mehāniski slogojot, novēro tā īpatnējās elektriskās pretestības izmaiņas. Zināms, ka ar smalkdispersu elektrovadošu oglekli pildītiem dabīgā poliizoprēna gumijas kompozītiem piemīt ievērojams un atgriezenisks pjezorezistīvais efekts plašā mehāniskā spiediena diapazonā [1]. Minētās īpašības vedina domāt, ka šādu materiālu varētu izmantot liela dažāda izmēra spiedienjutīgu sensorelementu izgatavošanai. Darbā piedāvāta un aprakstīta metode spiedienjutīgu poliizoprēna – nanostrukturēta oglekļa kompozītu (PINOK) iegūšanai, pētītas to fizikālās īpašības un pjezorezistīvais efekts, kā arī to atkarība no izgatavošanas apstākļiem un izmantotās elektrovadošās pildvielas. Darba beigās piedāvāts oriģināls viscaur superelastīga spiediena sensorelementa dizains un izgatavots funkcionāls sensorelementa prototips, kā arī novērtētas tā pjezorezistīvās īpašības un tehniskās iespējas.


Atslēgas vārdi
polyisoprene, conductive rubber, nanocomposite, piesoresistive, pressure sensor

Zavickis, J., Knite, M., Tupureina, V., Linarts, A., Kjapsņa, A. Superelastīgi spiedienjutīgi šķērssaistīti nanokompozīti – iegūšana, īpašību izpēte un praktisks pielietojums. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: Rīgas Tehniskā Universitāte, 2011, 128.-128.lpp. ISBN 9789934102271.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196