Lietpratīga neorganisko rūpniecisko atkritumu izmantošana
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Ineta Rozenštrauha, Linda Krāģe, Modris Drille

Katra mūsdienu produkta rūpnieciska ražošana ir organizējama, ievērojot vides aizsardzības prasības un ilgtspējīgas tautsaimniecības attīstības iespējas. Racionāli un taupīgi izmantot dabas resursus, iespēju robežās lietot bezatkritumu tehnoloģiju, ir katras valsts attīstības stratēģijas mūsdienīgs skatījums. Kā rūpnieciskos tā arī sadzīves atkritumus ir iespējams lietpratīgi izmantot jaunu materiālu izveidē. Latvijas tautsaimniecībā izmantoto neorganisko minerālo izejvielu klāstā ietilpst dažādas ģeoloģiskas izcelsmes māli, dažāda sastāva smiltis un grants, kā arī kaļķakmens, dolomīts un ģipšakmens. Apzināto neorganisko rūpniecisko atkritumu klāsts ir samērā plašs: metalurģiskie sārņi un metālu parstrādes atlikumi, daudzsārmu stikls, kodināšanas vannu atlikumi, elektrofiltru putekļi, kurtuvju pelni un sadedzināto sadzīves atkritumu atlikumi. Arī Vācijā un Zviedrijā sadzīves atkritumus rūpnieciski sadedzina augsttemperatūras krāsnīs, iegūto siltumenerģiju izmanto komunālā sadzīvē, bet iegūtos neorganiskos atkritumus deponē. Ir pienācis laiks izmantot esošos dabas resursus un reciklējamos materiālus lietpratīgā veidā. Mūsu veiktie pētījumi ir pierādījums tam: ir noteikts iepriekš minēto rūpniecisko atkritumu mineraloģiskais un ķīmiskais sastāvs, kā arī termiskās īpašības, lai tos varētu izmantot kā aizvietotājus dabīgajiem iežiem un minerāliem, veidojot maisījumu kompozīcijas stiklkeramikas materiālu iegūšanai. Ir izstrādātas vairākas stikla kompozītu iegūšanas metodes. Izmantojot pulvertehnoloģijas metodi un vienpakāpju termisko apstrādi līdz 1400 oC, iegūti kompozītmateriāli, kuru fizikālās un ķīmiskās īpašības atbilst inertiem stiklkeramikas materiāliem. Minēto pētījumu mērķis ir iegūt no atkritumiem otrreiz izmantojamus materiālus, kurus var lietot sadzīvē, būvniecībā un ražošanā: apdares flīzes iekštelpām un grīdu segumiem, būvniecības materiālus ēku apdarei un ceļu segumiem. Pēc noteiktajām materiālu funkcionālajām īpašībām iegūtie materiāli atbilst Latvijas Valsts būvmateriālu standartos noteiktajiem kritērijiem.


Atslēgas vārdi
Industrial waste, ceramic materials

Rozenštrauha, I., Krāģe, L., Drille, M. Lietpratīga neorganisko rūpniecisko atkritumu izmantošana. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: RTU, 2011, 118.-118.lpp. ISBN 978-9934-10-227-1.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196