Rapšu eļļas pāresterificēšanas reakcijas ietekmējošie faktori un to optimizācija
2012
Kristaps Māliņš

Aizstāvēšana
28.06.2012. 15:00, MLĶF, Āzenes 14/24, 272

Zinātniskais vadītājs
Valdis Kampars

Recenzenti
Māra Jure, Andris Morozovs, Bruno Andersons

Promocijas darbā izstrādāta rapšu eļļas taukskābju alkilesteru (REA) iegūšanas procesu apstākļu pētīšanas metodika, kura balstās uz divu atšķirīgu parametru - esteru satura un procesa iznākuma noteikšanu. Izstrādātā metodika ļauj iegūt gan reakcijas kinētiskos raksturojumus, gan prognozēt kvalitatīva beigu produkta procesa iznākumu, izmantojot tikai esteru saturu. Iegūti lineāri vienādojumi, kuri saista esteru saturu ar to procesa iznākumu biodīzeļdegvielas iegūšanas procesos, izmantojot dažādus reakcijas apstākļus (katalizatora koncentrācijas, spirta molārās attiecības, reakcijas laikus un temperatūras, kā arī ultraskaņas un mikroviļņu pievadīšanu), katalizatorus (KOH, NaOH un NaOCH3) un izejvielas (rafinētu rapšu eļļu, etanolu un metanolu). Noskaidroti eksperimentālo apstākļu apgabali, kuros ir spēkā iegūtie lineārie vienādojumi, ar kuru palīdzību iespējams adekvāti reprezentēt REA iegūšanas procesu. Izstrādāts KOH, NaOH un NaOCH3 principiālo atšķirību raksturojums un ietekme uz REA iegūšanas procesu. Izpētīta ultraskaņas un mikroviļņu ietekme uz Latvijā ražotas rapšu eļļas metanolīzes procesu un veikts rezultātu salīdzinājums ar pētījumiem, kuri iegūti izmantojot konvekcijas sildīšanu. Veikta REA iegūšanas procesu optimizācija, ar kuras palīdzību sasniegts augsts REA saturs un procesa iznākums. Literatūras apskatā apkopota informācija par laika periodu no 1946. līdz 2011. gadam. Promocijas darbs sarakstīts latviešu valodā, tā apjoms 132 lpp. Darbs satur 40 attēlus, 12 tabulas un tajā izmantoti 357 literatūras avoti.


Atslēgas vārdi
BIODIESEL, METHYL AND ETHYL ESTERS OF RAPESEED OIL FATTY ACIDS, TRANSESTERIFICATION, FACTORS, MICROWAVES, ULTRASOUND, OPTIMIZATION

Māliņš, Kristaps. Rapšu eļļas pāresterificēšanas reakcijas ietekmējošie faktori un to optimizācija. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2012. 132 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196