Stratēģiskās vadības procesi Latvijas mazajos uzņēmumos
Ilgtspējīga uzņēmējdarbība mainīgas ekonomikas apstākļos: XIII starptautiskā zinātniskā konference: Biznesa augstskolas "Turība" konferenču rakstu krājums 2012
Jānis Rozenbergs, Elīna Gaile-Sarkane

Pēdējos gadu desmitos zinātnieki pievērš aizvien lielāku uzmanību stratēģiskās vadības procesu pētniecībai vidējos un mazos uzņēmumos. Līdz šim pētnieku uzmanības centrā pārsvarā bija lielie uzņēmumi, kā rezultātā liela daļa stratēģiskās vadības teorijas un modeļi ir domāti lielajām korporācijām. 2010.gadā Latvijā mikro un mazie uzņēmumi sastāda 96,6% no kopējā uzņēmumu skaita un tāpēc ir uzskatāmi par ļoti nozīmīgu valsts ekonomikas balstu. Vadības procesu izpēte un jaunu stratēģiskās vadības modeļu izstrāde mazajiem uzņēmumiem ir ļoti liels izaicinājums, jo tie ir ļoti individuāli un atšķirīgi no lielajiem uzņēmumiem. Minēto apstākļu dēļ autoriem šķiet svarīgi pētīt stratēģisko vadību Latvijas mazajos uzņēmumos un analizēt faktorus, kas ietekmē šos procesus. Pētījuma gaitā tika veiktas padziļinātas un strukturizētas one-to-one intervijas ar 7 mazo uzņēmumu vadītājiem. Galvenais secinājums, veicot iegūto datu analīzi, ir, ka mazo uzņēmuma vadītāji kopumā izprot stratēģiskās vadības nozīmi uzņēmuma attīstībā un pat pielieto atsevišķas tā formas, taču tas ir neapzināts un nestandartizēts process. Autori uzskata, ka arī mazajiem uzņēmumiem būtu nepieciešams vairāk uzmanības pievērst uzņēmuma stratēģiskās vadības procesu formalizēšanai, tas ir, definēt vidēja un operatīvā termiņa mērķus, sistemātiski uzkrāt un analizēt iegūto informāciju, palielināt analītisko datu nozīmi lēmumu pieņemšanā, nodrošināt lielāku informācijas plūsmu starp darbiniekiem un vadītājiem par uzņēmuma attīstības jautājumiem.


Atslēgas vārdi
strategic management process, small businesses, decision-making process
Hipersaite
http://aurora.turiba.lv/bti/Editor/Manuscript/Proceeding/Proceeding.pdf#page=288

Rozenbergs, J., Gaile-Sarkane, E. Stratēģiskās vadības procesi Latvijas mazajos uzņēmumos. No: Ilgtspējīga uzņēmējdarbība mainīgas ekonomikas apstākļos: XIII starptautiskā zinātniskā konference: Biznesa augstskolas "Turība" konferenču rakstu krājums, Latvija, Rīga, 30.-30. marts, 2012. Rīga: Biznesa augstskola "Turība", 2012, 288.-296.lpp. ISSN 1691-6069.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196