Slēgtās kinemātiskās ķēdes analīze sportistu startam kamaniņu-bobsleja trasē
2012
Veronika Fedotova

Aizstāvēšana
17.10.2012. 14:00, Kaļķu iela 1, 119. auditorija

Zinātniskais vadītājs
Ivars Knēts

Recenzenti
Vladimirs Kasjanovs, Viesturs Krauksts, Arved Vain

Promocijas darbs ir veltīts kamaniņu starta datora modeļa izveidei un sportistu treniņu un sacensību vietām piemērotas kameru kalibrēšanas metodikas izstrādei. Darba struktūra ir sekojoša: ievadā ietverts tēmas pamatojums un aktualitāte, formulēts darba mērķis un uzdevumi, pierādīta darba zinātniskā novitāte un praktiskā vērtība. Pirmajā nodaļā pēc pieejamiem literatūras avotiem sniegts bobsleja, skeletona un kamaniņu sporta vispārīgs raksturojums, atspoguļots tekošais pētniecības stāvoklis šajos sporta veidos, apkopoti publicēto pētījumu rezultāti laika periodā no 1978. līdz 2011. gadam. Detalizēti aprakstīta starta izpildes tehnika kamaniņu sportā, apskatīts kinemātisko ķēžu jēdziens un optoelektroniskās kustību analīzes pielietojums sporta biomehānikā, kā arī izskatīti datora modelēšanas jautājumi un ķermeņa masu ģeometrijas noteikšanas metodes sporta zinātnē. Otrā nodaļā raksturotas darba izstrādē izmantotās iekārtas un metodes, aprakstīta eksperimentālo materiālu reģistrācijas gaita, pamatota jaunas videokameru kalibrēšanas metodikas izstrādes nepieciešamība un aprakstīta izstrādātās kalibrēšanas metodikas būtība. Trešajā nodaļā ir analizēti iegūtie darba rezultāti, sniegts detalizēts izstrādāto datora modeļu apraksts un novērtēta modeļu pielietojamība. Secinājumos ir formulēti sasniegtie darba rezultāti un atziņas. Pielikumos ir ievietoti papildus skaidrojošie materiāli Literatūras sarakstā ir uzskaitīti darbā izmantotie literatūras avoti (laika periods no 1978. līdz 2012. gadam). Promocijas darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, tā apjoms sastāda 124 lpp. Darbs satur 54 attēlus, 18 tabulas, 147 literatūras avotus un 9 pielikumus uz 42 lpp.


Atslēgas vārdi
3D MOTION MODELLING, COMPUTER MODELLING, THE SPORT OF LUGE, CAMERA CALIBRATION, MOTION CAPTURE, BIOMECHANICS OF STARTlll

Fedotova, Veronika. Slēgtās kinemātiskās ķēdes analīze sportistu startam kamaniņu-bobsleja trasē. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2012. 124 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196