Strīdi nodokļu lietās, iemesli un iespējamie risinājumi
International Scientific Conference 55th Riga Technical University Conference SCEE’2014 “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship”: Proceedings 2014
Inesa Bušovska, Kārlis Ketners

Viens no nodokļu administrēšanas sistēmas elementiem ir nodokļu strīdu risināšanas mehānisms, kas garantē nodokļu maksātājiem taisnīgu attieksmi. Atbilstošā nodokļu administrācijas lēmumu apstrīdēšanas sistēma ir likuma ietvaros izveidota, viegli sasniedzama un ar caurspīdīgām administratīvajām procedūrām. Nodokļu strīdu taisnīgai risināšanai ir nepieciešama neatkarīgā, ātra un efektīvā lēmumu pieņemšanas sistēma. Mūsdienu nodokļu administrēšanā pastāv dažādas pieejas nodokļu strīdu risināšanai, gan tiesu sistēmas, gan arī ārpustiesas arbitrāžas ietvaros. Rakstā apskatīta Latvijas nodokļu strīdu izskatīšanas kārtība un tiesiskā prakse, kā arī tiek veikta Latvijas un ārvalstu nodokļu sistēmu (Lietuvas, Vācijas, Dānijas un ASV) salīdzinoša analīze nodokļu strīdu jomā, aplūkojot nodokļu strīdu risināšanas sistēmas teorētiskus un praktiskus aspektus. Pamatojoties uz starptautisko praksi tiek izstrādāti risinājumi Latvijas nodokļu tiesvedības sistēmas pilnveidošanai un efektivitātes paaugstināšanai.


Atslēgas vārdi
tax disputes, tax administration, taxpayer rights

Pavlova, I., Ketners, K. Strīdi nodokļu lietās, iemesli un iespējamie risinājumi. No: International Scientific Conference 55th Riga Technical University Conference SCEE’2014 “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship”: Proceedings, Latvija, Rīga, 14.-17. oktobris, 2014. Riga: RTU Press, 2014, 10.-11.lpp. ISBN 9789934827525.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196