Parametrisko un kombinēto pastiprinātāju pielietojuma izpēte WDM sakaru sistēmās
2015
Sergejs Olonkins

Aizstāvēšana
24.09.2015. 16:30, Āzenes iela 12, 238. telpa , Rīga, Latvija

Zinātniskais vadītājs
Vjačeslavs Bobrovs

Recenzenti
Modris Greitāns, Edgars Celms, Valfrīds Paškevičs

Visu laiku pieaugošais pārraidāmās informācijas apjoms izraisa nepieciešamību palielināt kanālu skaitu viļņgarumdales blīvētajās sakaru sistēmās un līdz ar to paplašinās pārraidē izmantoto viļņa garumu diapazons. Pieaugot kanālu skaitam palielinās arī daudzkanālu optiskā signāla sadalīšanas procesa ienestais vājinājums, it sevišķi optiskās jaudas sadalītāju pielietošanas gadījumā. Līdz ar to, ir nepieciešami risinājumi arvien lielāka uzkrātā signāla vājinājuma kompensēšanai arvien platākā viļņa garumu diapazonā. Tas var tikt sasniegts, savienojot dažādu tipu pastiprinātājus. Šādā veidā ir iespējams apvienot to pozitīvas īpašības un daļēji kompensēt to trūkumus, paplašinot pastiprinājuma spektru un palielinot sasniedzamo pastiprinājumu. Pēdējo gadu laikā optisko elementu izstrādes progresā ir novērojama tādu komponenšu izpētes attīstība, kas spēj nodrošināt signālu apstrādi optiskajā apgabalā. Parametriskie pastiprinātāji ir viens no šādiem elementiem, jo, papildus optisko signālu pastiprināšanai plašā viļņa garuma diapazonā, parametriskie pastiprinātāji var tikt izmantoti signāla apstrādei optiskajā apgabalā. Promocijas darbā veikts pētījums par kombinēto pastiprināšanas risinājumu veidošanu, kā arī par parametrisko pastiprinātāju tukšgaitas komponenšu ģenerēšanas īpašības un pastiprinājuma polarizācijas atkarības pielietošanu optisko signālu apstrādē. Rezultātā promocijas darbā atspoguļoti pabeigtu pētījumu rezultāti, kas ļauj novērtēt kombinēto pastiprinātāju spēju uzlabot esošo diskrēto pastiprinātāju veiktspēju, kā arī demonstrē, ka parametriskie pastiprinātāji var tikt veiksmīgi pielietoti signālu apstrādē nesējsignālu skaita palielināšanai un optiskā starojuma ar noteiktu polarizācijas stāvokli izdalīšanai no divu ortogonāli polarizētu optisko starojumu plūsmas.


Atslēgas vārdi
viļņgarumdāles blīvēšanas sakaru sistēmas, optisko signālu pastiprināšana, kombinētie optiskie pastiprinātāji, parametriskie optiskie pastiprinātāji, signāla apstrāde optiskajā apgābalā

Olonkins, Sergejs. Parametrisko un kombinēto pastiprinātāju pielietojuma izpēte WDM sakaru sistēmās. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2015. 147 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196