Jauna ekstrakcijas metode augsta betulīna satura ekstraktvielu iegūšanai
2015
Aigars Pāže

Aizstāvēšana
14.10.2015. 15:00, Rīgas Tehniskās Universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē, Paula Valdena ielā 3, 272. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Jānis Rižikovs, Mārcis Dzenis

Recenzenti
Māris Daugavietis, Juris Zoldners, Juris Mālers

Uzlabojot iepriekš zināmas bērza tāss pārstrādes tehnoloģijas, izstrādāta jauna metode un patentēta pilotiekārta ķīmiska savienojuma - betulīna izdalīšanai ar augstu iznākumu un tīrību vienkāršā, efektīvā ekstrakcijas procesā, kuru varētu mērogot uz liela apjoma rūpniecisko ražošanu Latvijā. Tādā veidā ir radīta iespēja būtiski uzlabot bērza koka izmantošanas efektivitāti un Latvijā svarīgās finierrūpniecības nozares produkcijas kopējo pievienoto vērtību. Intensīvās masas apmaiņas ekstrakcijas pilotiekārta ir speciāli pielāgota, lai izdalītu augstas tīrības (90,1%) betulīnu no nepolāro ogļūdeņražu šķīduma, kas procesa gaitā izgulsnējas iekārtai pievienotajā starpkristalizātorā. Izmantojot vairākus efektīvus ekstrakcijas intensifikācijas un bērza tāss apstrādes paņēmienus, izstrādāts optimāls režīms, lai no rūpnieciskās tāss granulu frakcijas ar izmēru 0,4-2,0 mm varētu izolēt gandrīz maksimālo betulīna daudzumu (22,9% no a.s. tāss masas). Un tālāk, pielietojot vienkāršas betulīna atdalīšanas un pārkristalizācijas operācijas, iegūts analītiski tīrs (>96,6%) betulīns un lupeola koncentrāts, kuru var izmantot individuāla savienojuma izdalīšanai. Pētījumu procesā radīta jauna bērza tāss kvalitātes kontroles metode, ar kuru operatīvi var noteikt lūksnes piemaisījuma saturu pēc parauga sadegšanas siltuma. Apspriesti racionāli betulīna un bērza mizas pārstrādes atlikumu izmantošanas varianti, kā arī piedāvāts betulīna un lupeola rūpnieciskās ražošanas tehnoloģiskais priekšlikums.


Atslēgas vārdi
Bērza miza, tāss, ekstrakcija, triterpenoīdi, betulīns

Pāže, Aigars. Jauna ekstrakcijas metode augsta betulīna satura ekstraktvielu iegūšanai. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2015. 166 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196