Mikroviļņos sintezētu TiO2 nanošķiedru īpašību pētījumi
Abstracts of the 30th Scientific Conference 2014
Reinis Drunka, Jānis Grabis

Dažādu struktūru TiO2 nanomateriāli izceļas ar augstu fotokatalītisko aktivitāti. Perspektīvi ir materiāli ar lielu īpatnējo virsmu un modificētu sastāvu. Izmantojot mikroviļņu sintēzes metodi iegūtas TiO2 nanošķiedras un nanovadi ar diametru no 10 nm un ar īpatnējo virsmu no 70 līdz pat 150 m2 /g. Kā izejvielas izmantots anatāsa nanopulveris un 10M KOH šķīdums. Lai uzlabotu nanošķiedru fotokatalītisko aktivitāti gan redzamajā, gan UV gaismā, paraugus modificē, tos karsējot, 500 o C un 380 o C temperatūrā slāpekļa un sērūdeņraža gāzu plūsmās, dažādu laika intervālu. Iegūto paraugu fotokatalītiskā aktivitāte pārbaudīta, sadalot metilēnzilā šķīdumu UV un redzamās gaismas starojumā. Modificētie paraugi uzrāda augstāku fotokatalītisko aktivitāti, salīdzinot to ar tīru TiO2 nanošķiedru aktivitāti, tāpēc ir lietderīgi tos izmantot ūdens sadalīšanā un ūdeņraža iegūšanā, kā arī kaitīgo organisko savienojumu noārdīšanā.


Atslēgas vārdi
TiO2, fotokatalīze, nanošķiedras
Hipersaite
http://www.cfi.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/cfi/CFI_konferences/CFI_30.konferences_tezu_gramata.pdf#page=19

Drunka, R., Grabis, J. Mikroviļņos sintezētu TiO2 nanošķiedru īpašību pētījumi. No: Abstracts of the 30th Scientific Conference, Latvija, Riga, 19.-21. februāris, 2014. Riga: Institute of Solid State Physics. University of Latvia, 2014, 18.-18.lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196