Pedagoģiski psiholoģisko līdzekļu izvēle mācību darbībā skolēniem ar Aspergera sindromu vispārējās pamatizglītības programmā
Humanitārās un sociālās zinātnes 2017
Airisa Šteinberga

Raksta mērķis ir atklāt tās autiskā spektra traucējumu pazīmes, kas ļauj skolēniem iekļauties vispārizglītojošā programmā. Rakstā analizētas autisma pazīmes, noskaidroti dažādi klasifikācijas kritēriji un piedāvāti autisma veidu raksturojumi. Tika konstatēts, ka no autiskā spektra traucējumiem tikai Aspergera sindroms un augsti funkcionējošs autisms ir diagnozes, ar kurām bērni var integrēties un iekļauties vispārizglītojošā skolā, savukārt noteikta pedagoģisko darbību sistēma ļauj veiksmīgi mācīties kopā gan bērniem ar šīm diagnozēm, gan bērniem bez diagnozes un sasniegt pedagoģiskos mērķus. Teorijas aprobācijai izmantota case study metode, ar mērķi konstatēt autiska spektra traucējumu pazīmes un konkrētus pedagoģiskos līdzekļus, kas veicina iekļaušanos un integrāciju.


Atslēgas vārdi
autism spectrum disorders, autism, Asperger syndrome, pedagogical means, system of pedagogical activities

Šteinberga, A. Pedagoģiski psiholoģisko līdzekļu izvēle mācību darbībā skolēniem ar Aspergera sindromu vispārējās pamatizglītības programmā. Humanitārās un sociālās zinātnes, 2017, Vol.27, 66.-79.lpp. ISSN 1407-9291. e-ISSN 2255-9291.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196