Ogļskābes anhidrāžu un tioredoksīnreduktāzes inhibitoru kā potenciālo pretvēža savienojumu sintēze
2017
Jekaterīna Ivanova

Zinātniskais vadītājs
Raivis Žalubovskis

Recenzenti
Aiva Plotniece, Raimonds Valters, Māris Turks

Promocijas darbs veltīts ogļskābes anhidrāžu un tioredoksīnreduktāzes inhibitoru meklējumiem. Darbā ir izmantota literatūra par laika periodu no 1922. līdz 2017. gadam. Literatūras apskatā ir apkopota informācija par ogļskābes anhidrāzēm un tioredoksīnreduktāzi, to funkcijām organismā un lomu vēža attīstībā, kā arī par literatūrā pazīstamiem šo enzīmu inhibitoriem. Rezultātu izvērtējums veltīts tādu ogļskābes anhidrāžu inhibitoru kā saharīna atvasinājumi, sulfamoilbenzoskābes un aromātiskie sulfonamīdi, sintēzei, kā arī aziridīna ciklu saturošo tioredoksīnreduktāzes inhibitoru sintēzei. Apkopota informācija par sintezēto savienojumu pretvēža aktivitāti. Sintezēta virkne 2-alkilsaharīnu un 2-alkil-6-sulfamoilsaharīnu, un veikta to hidrolīze, iegūstot rindu aizvietoto sulfamoilbenzoskābju. Sintezēta virkne leakadīna atvasinājumu, veicot pārvērtības pie cikla slāpekļa un amīdgrupas.


Atslēgas vārdi
ogļskābes anhidrāze, ogļskābes anhidrāžu inhibitori, tioredoksīnreduktāze, tioredoksīnreduktāzes inhibitori, aromātiskie sulfonamīdi, saharīns, sulfamoilbenzoskābe, aziridīns, leakadīns

Ivanova, Jekaterīna. Ogļskābes anhidrāžu un tioredoksīnreduktāzes inhibitoru kā potenciālo pretvēža savienojumu sintēze. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2017. 231 lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196