Phonological Iconicity in Expressive and Operative Texts: Contrastive Perspective
2018
Tatjana Smirnova

Aizstāvēšana
06.12.2018. 13:30, Rīga

Zinātniskais vadītājs
Dace Markus

Recenzenti
Andrejs Veisbergs, Jānis Sīlis, Zaiga Ikere

Promocijas darbs „Fonoloģiskais ikoniskums ekspresīvajos un operatīvajos tekstos sastatāmajā skatījumā” izstrādāts fonoloģiskā ikoniskuma izpētei kā valodnieciskai un semiotiskai parādībai, kas konstatējama dažādos izteiksmes līmeņos. Ikoniskums ir pētīts kā universālu instrumentu kopums, kas arvien vairāk tiek lietots, lai pārvarētu valodas un kultūras barjeras saziņā. Šī parādība tiek analizēta, izmantojot fonosemantikas pieeju un ņemot vērā faktu, ka fonosemantika nodarbojas ar fonoloģiski ikonisku valodas sistēmu, t. i., ar skaņu imitējošas un skaņu simbolisma sistēmas pētniecības teorētiskā pamata izstrādi, nodrošinot rīkus, lai apkopotu, vispārinātu un klasificētu izpētes rezultātus šajā nozarē. Promocijas pētījums ir pirmais mēģinājums izstrādāt detalizētu pamatu fonoloģiskā ikoniskuma sastatāmajai analīzei angļu-latviešu-krievu valodas kombinācijā. Pētījuma gaitā izstrādāta jauna fonoloģiskā ikoniskuma tipu klasifikācija, saskaņojot valodniecības un semiotikas pieeju šīs parādības kategorizēšanā, un izvirzīts īpašs fonoloģiskā ikoniskuma tips – kontekstuālais fonoloģiskais ikoniskums. Ir izstrādāts detalizēts konceptuāls pamats, ko varētu izmantot turpmākajos fonoloģiskā ikoniskuma pētījumos.


Atslēgas vārdi
phonological iconicity, Phonosemantics, sound imitative system, sound symbolic system, contrastive analysis, phonological aspect of authorial rhetoric, language of advertising, translation, localization

Smirnova, Tatjana. Phonological Iconicity in Expressive and Operative Texts: Contrastive Perspective. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2018. 68 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196