Alkoholisko dzērienu, cietes un cukura ražošana Latvijā (1918-1944)
2009
Ilgvars Grosvalds, Uldis Alksnis

Etilspirtu Latvijā ieguva no kartupeļiem, melases un labības (kviešiem un rudziem). 1938. gadā spirtu ražoja 61 uzņēmumus. Saražotā spirta daudzums bija gandrīz 12 miljoni litru. No tiem 4,55 miljonus litru izlietoja alkoholisko dzērienu ražošanai un 4,24 milj. litru kā piedevu degvielai. 1936. gadā saražoja 8,2 milj. litru alus. Cieti ražoja galvenokārt no kartupeļiem un kviešu miltiem. Daļu kartupeĜu cietes hidrolizējot pārvērta sīrupā. 1938. gadā Latvijā bija 26 kartupeļu cietes un sīrupa fabrikas, kas nodarbināja 214 strādājošos. 1938./1939. gadā Latvijas cukurfabrikas pārstrādāja 234 100 t cukurbiešu, no kurām ieguva 33 300 t cukura. Cukurfabrikas nodarbināja 1100 cilvēku.


Atslēgas vārdi
etilspirts, alus, alkoholiskie dzērieni, ciete un cukurs

Grosvalds, I., Alksnis, U. Alkoholisko dzērienu, cietes un cukura ražošana Latvijā (1918-1944). Humanitārās un sociālās zinātnes. Nr.15, 2009, 97.-105.lpp. ISSN 1407-9291.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196