Cukura ražošanas atjaunošanas iespējas Latvijā
2010
Vija Piskunova, Rasma Alsiņa

Cukura ražošanas pirmsākumus Latvijā var meklēt jau 1784. gadā. 2006. gadā apritēja 80 gadi, kopš Jelgavas cukurfabrikā tika uzsākta cukura ražošana no cukurbietēm, un šī jubileja tika atzīmēta ar peļņu nesošas, no vietējām izejvielām ražojošas, cukurrūpniecības likvidēšanu Latvijā. Pēc cukurrūpniecības pilnīgas likvidācijas Eiropas cukurrūpniecības reformas ietvaros Latvija ik gadu importē līdz 100 tūkst. t cukura par 30 - 50 milj. LVL. Tādējādi tika palielināts importa pārsvars pār eksportu, samazināts darbavietu skaits un nodokļu maksājumi valsts budžetā. Statistikas dati parāda, ka cukura mazumtirdzniecības cenas pēc cukurrūpniecības likvidēšanas nevis samazinājās, kā tas tika solīts, bet ir pieaugušas. Arī tirgū piedāvātā cukura kvalitāte ir pazeminājusies. Lai atjaunotu cukura ražošanu Latvijā un nodrošinātu cukura patērētājus ar kvalitatīvu cukuru, kas ražots no Latvijā izaudzētām cukurbietēm, ir: jāiegādājas zemes gabalu, jāizstrādā cukurfabrikas būvniecības projektu, paredzot tajā mūsdienu prasībām atbilstošu tehnoloģisko procesu. Kopējās cukurfabrikas izmaksas var sastādīt ap 100 milj. LVL.


Atslēgas vārdi
Sugar production, sugar factory construction, sugar production and sales forecasts

Piskunova, V., Alsiņa, R. Cukura ražošanas atjaunošanas iespējas Latvijā. Ekonomiskie pētījumi uzņēmējdarbībā. Nr.8, 2010, 150.-156.lpp.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196