Polimēru un elektrovadošu nanostructūru kompozīti pielietojumam sensoros: izstrāde un īpašības
Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums 2011
Māris Knite, Juris Zavickis, Gita Šakale, Kaspars Ozols, Velta Tupureina

RTU Tehniskās fizikas institūta un Polimērmateriālu institūta zinātnieku sadarbībā iegūti inovatīvi polimēru un elektrovadošu nanostruktūru pildvielas kompozīti (PENK), kas uzrāda izcilas dažāda tipa sensoru īpašības. Minēto materiālu izstrādē iesaistīti gan pieredzes bagāti fiziķi un ķīmiķi, gan RTU studiju programmas „Materiālzinātne” doktoranti, maģistranti un bakalauranti, kuri šajā tematiskajā virzienā ir izstrādājuši un turpina izstrādāt bakalaura, maģistra un doktora darbus. Liela daļa zinātniski-tehnisko izstrāžu ir veiktas Nacionālās Valsts programmas Materiālzinātnē un COST aktivitātes MP0902 COINAPO ietvaros. Darba galvenais mērķis ir iegūt lokanus elastoplastiskus sensormateriālus, kurus varētu izmantot polimēru elektronikas aktīvo elementu izstrādē. Mūsu iegūtie PENK ir pieskaitāmi viedo materiālu grupai, kurus izmanto sensoros (materiāls reaģē uz vides maiņām ar elektronisku vai fotonisku signālu). Viedos materiālus var pielietot arī aktuātoros (materiāls, reaģējot uz apkārtējās vides izmaiņām, veic noteiktu akciju). Gandrīz visi viedie materiāli ir viedi tāpēc, ka ekspluatācijas apstākļos tie atrodas kādas fāžu pārejas rajonā. PENK sensoru salīdzinoši lielās jutības pamatā ir: 1) kompozīta pildviela ir nanostrukturēta; 2) kompozīts atrodas perkolācijas sliekšņa (nosacītas fāžu pārejas no elektronevadoša stāvokļa uz vadošu) rajonā. Ir iegūti dažādi PENK, pētītas to īpašības un noskaidroti optimālie PENK iegūšanas parametri [1], pielietojot SEM, AFM, FTIR ATR, Ramana un dielektriskās spektroskopijas metodes, kā arī pašizgatavotas iekārtas mehāno-elektrisko parametru un chemo-elektrisko parametru datorizētiem mērījumiem. Izgatavoti mehānisko (spiediena) sensoru [2], dažu ķīmisko tvaiku sensoru [3] un elektromagnētiskā starojuma devēju perspektīvi PENK materiāli, kā arī dažu sensorelementu prototipi.


Atslēgas vārdi
polymer, conductive, nanostructured, sensor

Knite, M., Zavickis, J., Šakale, G., Ozols, K., Tupureina, V. Polimēru un elektrovadošu nanostructūru kompozīti pielietojumam sensoros: izstrāde un īpašības. No: Apvienotais pasaules latviešu zinātnieku III kongress un Letonikas IV kongress: sekcija "Tehniskās zinātnes”: tēžu krājums, Latvija, Rīga, 24.-27. oktobris, 2011. Rīga: Rīgas Tehniskā Universitāte, 2011, 129.-129.lpp. ISBN 9789934102271.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196