Ilgtspējīgās būvniecības nozīmīgums Latvijas tautsaimniecībā
55th Riga Technical University Conference SCEE’2014 “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship": Proceedings 2014
Iveta Stāmure, Ineta Geipele

Būvniecībai ir būtiska loma jebkuras valsts, tai skaitā arī Latvijas valsts sociāli ekonomiskajā izaugsmē un tās iedzīvotāju labklājības līmeņa paaugstināšanā. Personas dzīves, darba un rekreācijas vide ir daudzu profesionāļu ieguldījums, jo tieši arhitekti, projektētāji, būvnieki, dizaineri u.c. profesionāli darbojas ar norādītās vides uzlabošanu un izveidi. Viss norādītais ir sava veida indikators, kas norāda uz to, cik valstī ir ekonomiski dzīvotspējīga, sociāli taisnīga un videi draudzīga ir racionāla atjaunojamo un neatjaunojamo resursu izmantošana, kā tiek izmantots cilvēku potenciāls un kā tiek izmantoti jaunākie zinātnes un tehnikas sasniegumi. Zaļā būvniecība (green building) nodrošina ne tikai apkārtējās vides sakārtošanu un uzlabošanu, tā veicina ilgtspējīgas būvniecības attīstību, bet arī sniedz daudz ieguvumus un priekšrocības ēku un būvju īpašniekiem un ēkas lietotājiem. Zaļas būvniecības procesā, izmantojot jaunākās mūsdienu tehnoloģijas un tehnoloģiskos risinājumus un ekoloģiskos, videi draudzīgos būvmateriālus, iespējams nodrošināt un attīstīt efektīvu būvju pielietojamību ilgtermiņā.


Atslēgas vārdi
Sustainable development, sustainable construction, green construction, rating systems

Stāmure, I., Geipele, I. Ilgtspējīgās būvniecības nozīmīgums Latvijas tautsaimniecībā. No: 55th Riga Technical University Conference SCEE’2014 “Scientific Conference on Economics and Entrepreneurship": Proceedings, Latvija, Rīga, 14.-17. oktobris, 2014. Riga: Riga Technical University, 2014, 1.-3.lpp. e-ISBN 978-9934-8275-2-5.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196