Ģeoloģisko slāņu ūdens filtrācijas koeficienta kartes Latvijas hidroģeoloģiskajā modelī
Starptautiskais simpozijs "Smilts un stikls" : zinātnisko rakstu krājums 2017
Aivars Spalviņš, Kaspars Krauklis, Inta Lāce

Latvijas hidroģeoloģiskais modelis (HM) LAMO apkopo informāciju par pazemes ūdens aktīvās zonas ģeoloģisko slāņu stratigrāfiju un filtrācijas īpašībām, par pazemes ūdens līmeņiem un plūsmām, par mijiedarbību starp pazemes ūdensobjektiem un virszemes ūdens avotiem (jūra, ezeri, upes, atmosfēras nokrišņi). LAMO darbojas licenzētas programmatūras Groundwater Vistas (GV) vidē, kurā dati par ģeoloģisko slāņu filtrācijas koeficientiem k (k-kartes) un biezumu m (m-kartes) ir nepieciešami HM izveidošanai. Latvijas teritorijā ģeoloģiskie slāņi ietver nulles biezuma m0 areālus. Tie sarežģī k-karšu iegūšanu. Kalibrējot HM, koriģē k kartes. Visjaunākajā LAMO4 versijā k-karte ir neatkarīgu faktoru reizinājums. Šie faktori ne tikai ievēro ūdens horizontu un sprostslāņu īpašības, bet arī samazina m0 areālu nevēlamo ietekmi. Raksts informē par metodēm, kuras bija jāizmanto, lai izveidotu k-kartes Latvijas hidroģeoloģiskajam modelim.


Atslēgas vārdi
ģeoloģisko slāņu nulles biezuma apgabali, modeļu kalibrācija, urbumu atsūknēšanas dati
Hipersaite
http://www.lu.lv/fileadmin/user_upload/lu_portal/projekti/vpp/files/IV_posma/SmiltsUnStikls/TEZES_Smilts_un_stikls_lapai.pdf#page=22

Spalviņš, A., Krauklis, K., Lāce, I. Ģeoloģisko slāņu ūdens filtrācijas koeficienta kartes Latvijas hidroģeoloģiskajā modelī. No: Starptautiskais simpozijs "Smilts un stikls" : zinātnisko rakstu krājums, Latvija, Rīga, 27.-28. janvāris, 2017. Rīga: Latvijas Universitāte, 2017, 21.-30.lpp. ISBN 978-9934-556-20-3.

Publikācijas valoda
Latvian (lv)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196