Monopolisation Process Assessment under Modern Economic Conditions
2018
Dmitrijs Skoruks

Aizstāvēšana
02.02.2018. 12:00, Rīgas Tehniskās universitātes Inženierekonomikas un vadības fakultātē, Rīgā, Kalnciema ielā 6, 209. auditorijā

Zinātniskais vadītājs
Maija Šenfelde

Recenzenti
Inga Lapiņa, Ērika Šumilo, Vytautas Juščius

Promocijas darbā sniegts kritisks monopolizācijas procesa mūsdienu ekonomiskajos apstākļos pārskats, kas veikts, aplūkojot to no vairākiem argumentētiem skatupunktiem un tādējādi nodrošinot attiecīgās tirgus parādības padziļinātu izpēti. Ir veikta tā izcelsmes avotu, virzītājspēku un veidojošo elementu kopas mijiedarbības analīze vienotā vērtējuma ietvara kontekstā, kā arī parādīts tā norises algoritms. Ir izstrādāta inovatīva metodoloģiska pieeja monopolistisko tendenču pastiprināšanos ietekmējošo faktoru identificēšanai un novērtēšanai, vienlaicīgi pievēršoties to izraisīto ekonomisko seku analīzei. Promocijas darbs sniedz jaunu tirgus veidu tipoloģiskās stratifikācijas sistēmas redzējumu, kas vienlaikus atbilst zinātniski atzītākajām un starptautiski izmantotām attiecīgās problemātikas analīzes pieejām. Tiek nodrošināta pietiekamas empīrisko pierādījumu kopas sistematizētas bāzes izveidošana, kas ļauj pamatoti interpretēt monopolizāciju kā ekonomisko procesu un monopolu kā tirgus konjunktūras konfigurācijas tipu, kas gan atbilst, gan vienlaicīgi papildina mūsdienu ievērojamāko ekonomiskās domas skolu redzējumu attiecīgajā jautājumā. Promocijas darba gaitā tika izstrādāta vispārēji piemērojama, funkcionāli daudzpusīga un uz rezultātu orientēta monopolizācijas procesa novērtēšanas metodoloģija, kas nodrošina iespēju ātri un holistiski veikt pētījumu par retrospektīvu un/vai pašreizējo ekonomiskās vides strukturēšanu izvēlētajā nacionālās tautsaimniecības sektorā, nozarē vai šaurāk definētajā konkrētajā tirgū. Tādējādi tiek piedāvāts izmaksu ziņā efektīvs veids, kā uzlabot valsts pārvaldes atbildīgo regulējošo iestāžu, privātā sektora uzņēmumu un bezpeļņas nodibinājumu, kā arī citu nevalstisko organizāciju un domnīcu analītisko kapacitāti un operacionālo sniegumu. Promocijas darbs ir izstrādāts angļu valodā, tā sastāvā ir ievads, trīs nodaļas, secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 180 lapaspuses, neskaitot pielikumus. Tajā ir iekļautas 37 tabulas, 20 attēli, 16 formula un 60 pielikumi, kas paskaidro un ilustrē pētījuma saturu. Bibliogrāfijas saraksts ietver 185 informācijas avotus.


Atslēgas vārdi
monopolisation process, monopoly, market type, market power

Skoruks, Dmitrijs. Monopolisation Process Assessment under Modern Economic Conditions. Promocijas darbs. Rīga: [RTU], 2018. 180 lpp.

Publikācijas valoda
English (en)
RTU Zinātniskā bibliotēka.
E-pasts: uzzinas@rtu.lv; Tālr: +371 28399196