Zinātniskās darbības atbalsta sistēma
Latviešu English

Publikācija: Application of Fluorescent in situ Hybridisation for Monitoring Methanogenic Archaea in Acid Whey Anaerobic Digestion

Publikācijas veids Zinātniskais raksts, kas indeksēts Web of science un/vai Scopus datu bāzē
Pamatdarbībai piesaistītais finansējums Nav zināms
Aizstāvēšana: ,
Publikācijas valoda English (en)
Nosaukums oriģinālvalodā Application of Fluorescent in situ Hybridisation for Monitoring Methanogenic Archaea in Acid Whey Anaerobic Digestion
Pētniecības nozare 2. Inženierzinātnes un tehnoloģijas
Pētniecības apakšnozare 2.1. Būvniecības un transporta inženierzinātnes
Autori Kristīne Veģere
Linda Mežule
Brigita Daļecka
Simona Larsona
Juris Vanags
Jānis Rubulis
Atslēgas vārdi acidic cheese whey, biogas, fluorescent in situ hybridization.
Anotācija Anaerobic digestion of cheese whey offers a two-fold benefit: reduction of pollution potential and biogas production. Usually effective anaerobic digestion of acid whey is hindered by low pH (~ 4.5) and low buffer capacity of the substrate. The aim of this study was to evaluate the process of acid cheese whey anaerobic digestion with respect to changes in microbial population dynamics and effective biogas production. The results showed that it is possible to obtain high methane yields (176–278Lkg-1VS-1) in a system with high organic loading rates (till 4.9 VS m-3 day) and no apparent acid inhibition on methanogenic microbial population. Moreover, Archaea population showed the ability to rapidly adapt and actively convert the substrate.
Hipersaite: http://agronomy.emu.ee/vol112/p11212.pdf 
Atsauce Ruģele, K., Mežule, L., Daļecka, B., Larsona, S., Vanags, J., Rubulis, J. Application of Fluorescent in situ Hybridisation for Monitoring Methanogenic Archaea in Acid Whey Anaerobic Digestion. Agronomy Research, 2013, Vol.11, No.2, 373.-380.lpp. ISSN 1406-894X.
Papildinformācija Citējamību skaits:
  • Scopus  0
ID 17261